Üniversitemiz Öğretim Üyesi’nin Katar’da Yürüteceği Araştırma Projesi Kabul Edildi

01.03.2024 13:00

Üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF), Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Abdulkadir Şen’in yürüteceği “Analysing Qatar's International Mediation Mission in the Resolution of the Afghanistan War” başlıklı proje TUBİTAK tarafından kabul edildi. Bu bağlamda Dr. Abdulkadir Şen TUBİTAK’ın sunduğu 2219 Yurt Dışı Doktora Sonrası Araştırma Bursu programından aldığı destekle Katar’ın başkenti Doha’da bulunan “Hamad bin Khalifa Üniversitesity, Political Sciences” bölümünde ilgili araştırmasını bir yıl boyunca yürütecek. Araştırma kapsamında Afganistan’ın başkenti Kabil de başta olmak üzere 20 yıl süren savaşta ve barış süreçlerinde rol oynayan diplomatik ve sivil aktörlerle görüşmeler gerçekleştirecek olan Abdulkadir Şen bu süreçlerin sonunda edinilen tecrübeleri çeşitli çalışmalarla yayına çevirecek. Bu çalışmada Katar’ın Afganistan savaşındaki arabuluculuk rolü başından itibaren belirli aşamalara göre ele alınacak, bu süreçlerde akademisyenler, hukukçular, bürokratlar, psikologlar, antropologlar basın organları, think tank kurumları ve din adamlarının aldığı roller incelenecek. Araştırma barış müzakere süreçlerinin anlaşılmasına katkı sağlayacağı gibi Katar’ın çatışan taraflar arasındaki uzlaşı çabalarını bütünlüklü olarak inceleyerek genel bir çerçeve sunacak.

Geçtiğimiz 20 yılda vuku bulan Afganistan, Irak, Suriye, Filistin, Lübnan ve Yemen gibi çatışmalarda attığı adımlarla ön plana çıkan iki ülke Katar ve Türkiye’dir. Uluslararası arabuluculuk 2000’li yılların sonrasında Katar’ın önemli bir dış politika vizyonu haline gelmiştir. Bu iki müttefik ülke aynı zamanda birbiriyle de sıcak ilişkilere sahiptir ve askerî, siyasî ve iktisadi temelde işbirlikleri mevcuttur. İnsani diplomasi, çatışma çözümleme ve arabuluculuk bağlamında iki ülke de önemli roller ifa etmişlerdir.

İlgili araştırmanın çatışmaların giderek arttığı ve büyük bir istikrarsızlık sarmalında bulunan coğrafyamızda yaşanan trajedilerin son bulması için gerekli olan çözüm vizyonlarına katkı sağlaması ümit ediliyor.